До питання виникнення каменотесного промислу на теренах Східного Поділля - Іванчишен, В. (Народна творчість та етнологія, 2015)
У статті проаналізовано погляди дослідників П. Хавлюка, Б. Рибакова, Ю. Александровича, А. Сванідзе на проблему витоків та розвитку промислу обробки каменю як автентичного явища традиційної матеріальної культури на теренах Поділля. На основі аналізу історіографічної бази проблеми обґрунтовано кілька міркувань щодо часу виникнення каменотесного промислу та особливостей його розвитку в період існування Києво-Руської держави.