Її називали «Кобзарева онука» (доля репресованого етнолога за архівними матеріалами) - Журавльова, А. (Народна творчість та етнологія, 2015)
У статті здійснено комплексний біографічний аналіз життя й діяльності української вченої Софії Терещенко – етнолога, музейного працівника, художниці – крізь призму значущих суспільно-політичних процесів та їхнього сприйняття Софією Мефодіївною.