Рої дронів — кульмінація дронізації воєн - Горбулін, В.П.; Мосов, С.П. (Вісник НАН України, 2024)
У статті на системній основі розглянуто актуальне питання, пов’язане зі створенням та застосуванням роїв дронів військового призначення. Показано, що у світі відбувся перехід від поодиноких використань БпЛА до групового та масового застосування, кульмінацією якого стає роїння дронів — мобільних автономних безпілотних апаратів (повітряних, наземних, підводних чи надводних), запрограмованих на виконання відповідних завдань. Перелічено особливості, що характеризують рій безпілотників, визначено загальні умови реалізації ройового інтелекту. Технологію рою можна використовувати також для комбінування БпЛА з іншими роботизованими засобами. Проаналізовано сучасний стан створення і перспективи використання технології роїння дронів, передусім військового призначення, в провідних країнах світу. Зроблено висновок, що в найближчі 10—15 років з розвитком ройового інтелекту, складних систем озброєння і новітніх матеріалів рої дронів перейдуть на етап домінування.