Непідвладне й кероване в наукових знаннях і вербальній науковій мові - Пащенко, В.М. (Вісник НАН України, 2024)
Закономірна різноманітність помилок вербальної наукової мови свідчить, що крім звичайних помилок, виправних філологічно, є помилки складніші, сутнісно-змістові, виявлення і виправлення яких потребує залучення інших знань — наукознавчих. Досі мало відомі, такі помилки інваріантно поширені в різних етномовних науково-освітніх змістах і підлягають атрибутивно-наукознавчому діагностуванню відповідно до положень атрибутивного наукознавства, нової галузі науки про науку, осмисленої та напрацьованої в Україні. Такі помилковості спричинені хибними сутнісними трактуваннями відмінних між собою реалій, адекватний опис яких можливий на базі знань про об’єктно-сутнісну і предметно-знаннєву вербальні наукові субмови. Єдність фрагментів цих субмов дає цілісну вербальну наукову мову й відображення всіх вербальних наукових і освітніх змістів. Атрибутивнонаукознавче напрацювання — український пріоритет світового рівня.