П’ятдесят років давидовському солітону - Брижик, Л.С. (Вісник НАН України, 2024)
У статті коротко описано історію відкриття солітона, розглянуто зародження і розвиток ідеї, висловленої 50 років тому відомим фізиком-теоретиком ХХ ст. Олександром Сергійовичем Давидовим, щодо використання солітонів для пояснення механізму передачі енергії в біологічних системах на макроскопічні відстані. Це явище здобуло назву давидовського солітона, 50-річчю якого було присвячено ХХІХ Давидовські читання з теоретичної фізики, що відбулися в Інституті теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України.