Семен Юхимович Десницький - Кулик, Л. (Ніжинська старовина, 2007)
Доба Просвітництва XVIII ст. подарувала світу багато неординарних особливостей: Дж.Локк і Вольтер, Ж.-Ж.Руссо і Д.Дідро, Г.-Ф.Міллєр, Й.-В.Ґьоте, М.І.Новіков, О.М.Радіщєв, С.Є.Десницький… За кожним ім’ям – своя неповторна історія і свій безцінний досвід. Семен Юхимович Десницький був, мабуть, найбільш яскравою постаттю російського просвітного руху другої половини XVIII ст.