Результати первинних циторедуктивних операцій у хворих на злоякісні пухлини яєчника - Свінціцький, В.С. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Проаналізовано віддалені результати комплексного лікування 516 хворих на злоякісні пухлини яєчника (ІІ–IV стадія). На першому етапі виконано циторедуктивні операції. Показано, що при оптимальній циторедукції 5-річна виживаність становить 41,4, при залишковій пухлині < 1 см — 14,7, > 1 см — 7,5%; тобто розмір залишкової пухлини є найважливішим прогностичним чинником. Це вказує на необхідність удосконалення хірургічних методів лікування з метою підвищення частоти досягнення оптимальної циторедукції. Ключові слова: злоякісні пухлини яєчника, циторедуктивна операція, оптимальна циторедукція, стандартні, комбіновані, розширені операції, оментектомія, перитонектомія, залишкова пухлина.