Кількість мікроядер і особливості структури хроматину в клітинах букального епітелію та рівень гомоцистеїну у плазмі крові жінок з пухлинами молочної залози - Чехун, В.Ф.; Лозовська, Ю.В.; Сєвко, О.Л.; Кулик, Г.І.; Поліщук, Л.З.; Налєскіна, Л.А.; Призимирська, Т.В.; Шкорбатов, Ю.Г. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Проаналізовано зв’язок між кількістю мікроядер, структурою хроматину інтерфазних ядер клітин букального епітелію та рівнем гомоцистеїну у плазмі крові жінок з новоутвореннями молочної залози. Зроблено висновок про пряму кореляційну залежність між кількістю мікроядер та концентрацією гомоцистеїну у плазмі крові хворих на рак молочної залози та пацієнток з фіброаденомою. Виявлена зворотня кореляційна залежність між вмістом гетерохроматинових гранул у ядрах букального епітелію та рівнем гомоцистеїну у групах хворих. Показано достовірне збільшення кількості мікроядер у букальному епітелії хворих на рак молочної залози порівняно з такою у пацієнток з фіброаденомою. Ключові слова: мікроядра, інтерфазний хроматин, букальний епітелій, гомоцистеїн, плазма крові, фіброаденома, рак молочної залози.