Прогностичне значення рівня трансформуючого фактора росту бета у сироватці крові хворих на рак молочної залози в умовах інтерферонотерапії - Жильчук, В.Є.; Воронцова, А.Л.; Ключівська, О.; Стойка, Р.С.; Кудрявець, Ю.Й. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
На клінічному матеріалі (89 хворих) обгрунтована доцільність включення інтерферону альфа-2b (ІФН) у комплексні схеми лікування хворих на рак молочної залози. Доведено, що довгострокова ІФН-терапія у неоад’ювантному і ад’ювантному режимі за розробленими схемами супроводжується зменшенням випадків прогресії захворювання протягом 36 міс на 34,4–27,2% залежно від ступеня метастатичного ураження регіонарних лімфовузлів (N0–N1-2). На підставі 6-місячного (від початку лікування) моніторингу рівня трансформуючого фактора росту бета (ТФРβ) у сироватці крові хворих на РМЗ зроблено висновок про прогностичне значення даного показника: низький рівень ТФРβ у сироватці крові пацієнтів асоціюєтся з неминучою прогресією захворювання протягом 1–3 років після початку лікування, а високий рівень зазначеного цитокіну, навпаки, зі стійкою ремісією. Ключові слова: рак молочної залози, біотерапія, неоад’ювантна терапія, ад’ювантна терапія, інтерферон, альфа-2b, ремісія, прогресія, трансформуючий фактор росту бета, сироватка крові, прогноз.