Юрій Сергійович Москаленко (1918-1986) (Ніжинська старовина, 2008)
У лютому 2008 р. виповнилося б 90 років педагогу, музейнику-аматору, невтомному краєзнавцеві Юрію Сергійовичу Москаленку. Його діяльність залишила яскравий слід у культурно-освітньому житті Ніжинщини. Будучи за фахом викладачем-філологом, він не міг, як патріот Ніжина, стояти осторонь історії й культури стародавнього міста, обравши свою зброєю науково-популярну публіцистику. Саме його подвижницькій роботі ніжинці мають завдячувати збереженню від руйнування унікального комплексу споруд Ніжинської поштової станції ХVІІ-ХІХ ст. з подальшим облаштування там музею – єдиного подібного в Україні. Хоч смерть забрала його вже більш, як 20 років тому, але в Ніжині все ще чимало хто пам’ятає ювіляра. В розрізі вшанування пам’яті відомого педагога й краєзнавця пропонуємо читачам баоархеографічну добірку матеріалів: кілька, на наш погляд, цікавих – особливо з точки зору сьогодення – публікацій Ю.С. Москаленка, а також біографічний нарис, написаний його сином, істориком за фахом, викладачем місцевого університету Олександром МОСКАЛЕНКОМ.