До питання про гіпотетичну лояльність Офелли Киренського - Зелінський, А.Л. (Сходознавство, 2008)
Антична традиція зберегла розповідь про те, що птолемеївський намісник Киренаїки, Офелла, в останні роки життя проголосив себе незалежним правителем. Проте, у сучасній історіографії існує гіпотеза, згідно з якою Офелла протягом усього часу свого намісництва зберігав лояльність по відношенню до єгипетського сатрапа, Птолемея. На мою думку, не існує серйозних підстав не довіряти повідомленням античних авторів щодо сепаратистських кроків, здійснених Офеллою в останні роки його намісництва у Кирені.