Суспільно-політична та юридична лексика в хроніках Абдуррахмана аль-Джабарті - Сівков, І.В. (Сходознавство, 2009)
В статті проводиться семантичний аналіз лексики, що вживається з тією самою семантикою у хроніках видатного єгипетського історика Абдуррахмана аль-Джабарті (1753/1754–1825/1826) “Чудеса минувшини в життєписах та хроніках” та “Мазгар аттакдіс бі-заваль давлят аль-фарансіс” і в сучасній арабській літературній мові. Тексти зазначених хронік можна розглядати як базове джерело суспільно-політичної і юридичної лексики арабської мови кін. XVIII – поч. ХІХ ст. Також у вказаній статті детально розглядаються факти з життя та творчості аль-Джабарті, а також бібліографія його праць.