Обрії вітчизняної біоенергетики. Внесок учених НАН України в розв’язання проблем виробництва рідкого біопалива - Гродзинський, Д.; Дембновецький, О.; Левчук, О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Енерговиробництво, засноване на використанні непоновлюваної сировини — вугілля, нафти і газу, — за останні десятиліття зросло в такому обсязі, що стало очевидним швидке повне виснаження енергетичних ресурсів. Крім того, сформовані способи енергоспоживання супроводжуються сильним забрудненням природного середовища. Тому сьогодні дедалі більше уваги приділяють пошуку альтернативних екологічно чистих і поновлюваних енергоресурсів. Одним із можливих рішень проблеми енергетики є виробництво біопалива. У статті описано основні результати робіт учених НАН України з проблеми біопалива. Серед них особливо важливими є нові культури і сорти рослин, придатні для виробництва біоетанолу і дизельного біопалива. Одержано мутантні штами метилотрофних дріжджів, використання яких істотно розширює сировинну базу для виробництва біоетанолу. Запропоновано нові поверхнево активні речовини для підвищення вмісту біоетанолу в пальному й екологічно безпечні високооктанові домішки. Сформульовано пропозиції щодо перегляду і вдосконалення програм розвитку виробництва біопалива в Україні.