Ефект декаплінгу як фактор взаємозв’язку між економічним зростанням і тиском на довкілля - Данилишин, Б.; Веклич, О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У статті вперше розкрито сутність декаплінгу як економічного феномена, що відображає здатність економіки країни до зростання економічної могутності, яке не супроводжується посиленням тиску на довкілля. Представлено результати декаплінг-аналізу функціонування галузей національного господарства України за 2001—2004 рр. на прикладі кореляції загальних викидів парникових газів зі зростанням ВВП.