Культура і діалог культур у контексті глобалізації - Осипова, Г.; Садовська, Н. (Схід, 2010)
У статті, на підставі аналізу думок і концептуальних розробок відомих дослідників конкретизовано соціально-філософський зміст понять "культура глобалізованого світу" та "діалог культур в епоху глобалізації". Обґрунтовано, що культура більше, ніж інші сфери суспільного життя, піддається глобалізаційним впливам і, отже, загрозі втрати різноманітності, але, разом із тим, у процесі передачі духовних надбань із покоління в покоління вона виробляє чіткі механізми свого захисту, які можна охарактеризувати (за М. Кастельсом) як локалізацію та проективність (адаптацію).