Пряма та обернена задачі томографії тензорного поля у кусково-однорідній смузі - Чекурін, В.; Кравчишин, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2005)
Розглядаються пряма та обернена задачі визначення двовимірного напружено-деформованого стану в кусково-однорідній смузі, обумовленого стрибками переміщень на поверхні контакту різнорідних частин. В оберненій задачі стрибки переміщень апріорі невідомі, натомість задані лінійні інтеграли від шуканих компонент напружень вздовж деякої множини напрямків. Значення цих інтегралів можна визначити на основі даних акустичних вимірювань. Реалізовано метод розв’язування задач, який базується на розвиненні шуканих розв’язків за повною системою функцій, що задовольняють рівняння теорії пружності в об’ємі тіла й умови ненавантаженості сторін смуги. Коефіцієнти розвинень знаходяться з умови мінімуму функціоналів, які визначають середньо квадратичні відхилення розв’язку на межі півсмуг від заданих умов контакту (пряма задача) або від усіх заданих значень лінійних інтегралів (обернена задача).