Організаційно-економічне управління рентабельністю підприємства (на прикладі машинобудівної галузі) - Несвіт, В. (Схід, 2009)
У статті розглянуто проблему виявлення внутрішніх резервів підприємств в умовах різкого спаду їх виробничої та економічної активності. Показано, що більшість питань формуван- ня й управління рентабельністю підприємства пов'язані з аналізом та оцінкою його організаційно-економічного рівня. Описані основні фактори, що впливають на рентабельність підприємств а: рівень господарювання, компетентність кер івни цтв а й менеджерів, конкурентноздатність продукції, організація виробництва й праці, продуктивність праці, стан й ефективність виробничого та фінансового планування. Виконано розрахунок рентабельності ВАТ "Полтавмаш".