Дух Мазепи в діях та "діаріуші" його наступника (на матеріалі факсиміле его-документа Пилипа Орлика) - Соболь, В. (Схід, 2009)
У статті проаналізовано раніше не друковані сторінки діаріуша за 1724 рік гетьмана-виганця, вперше прочитані автором за факсимільним виданням і порівняні з копією анонімних польських палеографів. Показано, що не лише в пам'яті П. Орлика як наступника, а й у його діяльності на еміграції досвід І. Мазепи, його настанови та передбачення відігравали важливу роль, спонукали до пошуків нових можливостей озвучення українських державницьких проблем на європейському рівні. Діаріуш показує, що наступник Гетьмана І. Мазепи Пилип Орлик, продовжуючи справу попередника, був водночас уже представником но- вого покоління, яке мислило й діяло в координатах європейської дипломатії.