Математичне моделювання оптимального розподілу потужностей ЕОМ в обчислювальних мережах - Тичковський, Р.; Цегелик, Г. (Центр математичного моделювання Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України, 2005)
Побудовано математичну модель оптимального розподілу потужностей ЕОМ в обчислювальній мережі при розв’язуванні фіксованої кількості задач різного типу. Модель враховує час виконання задач кожного типу на ЕОМ різних вузлів, обмеження на час використання ЕОМ кожного вузла. При цьому вважається, що ЕОМ різних вузлів можуть мати різну потужність. За критерій оптимальності вибрано сумарний час розв’язування задач. Отримана математична модель зводиться до узагальненої задачі про призначення. Для реалізації моделі запропоновано евристичний алгоритм. Проведено програмну реалізацію цього алгоритму та числовий експеримент.