Моделі динаміки пружних збурень у неоднорідно деформованому континуумі - Чекурін, В.; Кравчишин, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
Розвинуто нелінійну теорію пружності стосовно задач томографії тензорних полів у неоднорідно деформованих твердих тілах. За визначальні параметри локального термодинамічного стану, що відповідають процесові деформування, прийнято тензорні характеристики, означені щодо актуальної (деформованої) конфігурації — тензор напружень Коші та міри деформації Альманзі або Фінґера. У рамках запропонованої нелінійної теорії побудовано декілька варіантів системи рівнянь динаміки малих пружних збурень у неоднорідно деформованому твердому континуумі, лінеаризованої стосовно деформації збурення. Коефіцієнти отриманих рівнянь залежать від локальних параметрів початкового напружено-деформованого стану, заданих в актуальній конфігурації. У такому вигляді їх зручно застосовувати для опису хвильових процесів, які збуджують у неоднорідно деформованих тілах, щоб отримати апостеріорну інформацію про актуальний напружено-деформований стан цих об’єктів.