Стійкість магнітострикційних прямокутних пластин - Багдасарян, Ґ. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
На основі лінеаризованих рівнянь магнітопружності досліджено поведінку малих збурень у магнітоактивному деформівному середовищі. Для тонких діелектричних магнітострикційних прямокутних пластин, що перебувають у постійному магнітному полі з використанням гіпотези Кірхгофа та асимптотичного методу інтегрування тривимірна задача зведена до двовимірної. На цій основі сформульовано та розв’язано відповідну задачу стійкості та показано, що існує область значень магнітострикційних характеристик матеріалу, у якій незбурений стан пластинки стійкий за довільних значень індукції зовнішнього магнітного поля; магнітострикційний ефект може суттєво зменшити критичне значення магнітної індукції, при якому пластинка втрачає стійкість.