Концепція (проект) Державної науково-технічної програми «Створення промислових газотурбінних двигунів нового покоління для газової промисловості та енергетики» - Патон, Б.Є.; Халатов, А.; Костенко, Д.; Білека, Б.; Письменний, О.; Боцула, А.; Парафійник, В.; Коняхін, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Газотранспортна система України — основа економіки нашої держави. Завдяки їй здійснюється подання природного газу промисловим і комунальним підприємствам, а також транзит газу за межі України. Прокачування газу територією України забезпечують більш ніж 750 азоперекачувальних агрегатів загальною потужністю 5,56 млн кіловат, причому майже 82,5 % із них обладнані газотурбінним приводом. Сьогодні більше як 70 % таких агрегатів вичерпали свій ресурс і вимагають термінової заміни. Для підтримання віт чизняної газотранспортної системи в працездатному стані протягом 2008—2015 рр. необхідно замінити майже половину фізично зношених і «морально» застарілих газотурбінних двигунів. Україна входить у десятку країн із повним циклом створення газотурбінних двигунів. Крім того, вона має потужний промисловий і науковий потенціал для розроблення промислових газотурбінних двигунів для газової промисловості та енергетики, які не поступаються найкращим світовим зразкам. Для створення зазначених двигунів нового покоління необхідно ухвалити відповідну Державну науково-технічну програму. Одним із основних складників її створення є суспільне обговорення концепції Програми. Пропонуємо ознайомитися з проектом концепції Державної програми, який розробили представники низки профільних інститутів Національної академії наук України і провідних конструкторських бюро машинобудівного комплексу нашої держави.