Керована коеволюція як стратегія подолання глобальної екологічної кризи - Шестопалов, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Діяльність людини призвела до суттєвих негативних змін у біосфері, утворення техносфери з деформацією верхніх шарів літосфери, ґрунтів, забруднення ландшафтів, вод, повітря тощо. Автор статті доводить, що запропоновані на сьогодні глобальні й національні заходи щодо стабілізації та покращення екологічних умов є недостатніми. Тому необхідно створювати нову ідеологію і стратегію існування цивілізації, які б базувалися на принципах керованого спільного розвитку людства і біосфери, активного впровадження в основні сфери життя екологічних засад і вимог, досягнень біологічних й інших природничих наук, зокрема ДНК-біотехнологій і біобезпеки, поступової екологізації виробництва та інших видів діяльності людства.