Розрахунок параметрів потокорозподілу газу в газотранспортній системі (стаціонарний випадок) - Притула, Н. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
Розглянуто математичні моделі основних елементів газотранспортної системи (ГТС), які покладено в основу моделі ГТС, призначеної для розрахунку параметрів транспортування газу й оптимізації його потокорозподілу. Розроблені алгоритми розв’язування задачі розрахунку режимів роботи ГТС покладено в основу створених засобів, призначених для автоматизованої побудови симуляційної моделі, її числової реалізації та аналізу на основі отриманих розв’язків параметрів потокорозподілу газу в реальних газотранспортних мережах.