До побудови системи моделювання й оптимізації процесів транспортування природного газу - Чекурін, В. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
У практиці керування газотранспортними системами часто виникає потреба в моделюванні процесів перенесення маси, імпульсу та енергії в крупномасштабних трубопровідних мережах. Прямі й обернені задачі, які при цьому виникають, приводять до числових моделей великої розмірності, що обумовлено нелінійністю цих задач і масштабами мережі. На основі результатів симуляції таких моделей можна оцінювати наслідки від вчинення тих чи інших дій, розробляти тактику і стратегію керування цим складним інженерним об’єктом. Для цього необхідні спеціальні програмні засоби, що виконують різнорідні функції — здійснюють у реальному часі числову реалізацію обчислювальних задач великої розмірності та надають користувачам засоби для підтримки формування таких задач, маніпулювання великими масивами різнорідної інформації та вироблення управлінських рішень. У статті розглядаються деякі підходи до створення такої програмної системи, оговорюються її структура та парадигма функціонування.