Механічні та теплові процеси в бінарних системах - Бурак, Я.; Луковський, Я.; Пелех, П.; Чапля, Є. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
На основі підходів теорії багатошвидкісного континуума сформульовано вихідні співвідношення математичної моделі механічних і теплових процесів у бінарних твердих розчинах. Ці співвідношення записано в наближенні континуума центрів мас і базової компоненти. Показано, що при використанні одноконтинуумних наближень природним чином виникають спряжені термодинамічні параметри, які описують відносні пружні зміщення компонент. Це, своєю чергою, дозволяє дати додаткову фізичну інтерпретацію параметрів і характеристик, які використовуються в теорії мікрополярних середовищ.