Вплив дисперсії розмірів пор на напружено-деформований стан пористого шару при несиметричному осушенні - Гайвась, Б. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
Сформульовано незв’язану задачу несиметричного осушення пористого шару, розв’язання якої полягає в послідовному знаходженні поля вологовмісту з наступним визначенням напружено-деформованого стану за заданими вологісними дисторсіями. Вплив дисперсії розмірів пор враховується на першому етапі задачі осушення, яка формулюється з урахуванням конвективного, дифузійного та капілярного механізмів масоперенесення в порах. Такий вплив проявляється, зокрема, у виникненні між зонами осушених і насичених рідиною пор двофазної зони, ширина якої змінюється у процесі осушення. Механічні напруження найбільшого значення досягають в області двофазної зони. Рівень напружень у разі врахування дисперсії розмірів пор вищий, ніж без такого врахування.