Моделювання ефективного потенціалу парної міжіонної взаємодії для напівобмеженого металевого тіла - Костробій, П.; Маркович, Б.; Казановська, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
Запропоновано модель для опису впливу дискретної іонної підсистеми на характеристики металевого тіла з плоскою поверхнею розділу "метал-вакуум". Використовуючи теорію збурень за потенціалом електрон-іонної взаємодії отримано вираз для великої статистичної суми даної моделі в наближенні парних іон-іонних взаємодій. Проведено розрахунок ефективного парного потенціалу міжіонної взаємодії та досліджено вплив наявності поверхні розділу на нього. Показано, що наявність поверхні розділу приводить до анізотропної поведінки ефективного потенціалу, що є причиною перебудови приповерхневих шарів кристалічної ґратки.