Моделювання методом Монте-Карло адсорбційного покриття в каталітичних реакціях типу окислення CO на поверхнях металів - Костробій, П.; Токарчук, М.; Алексєєв, В. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
Представлено результати математичного моделювання процесу заповнення поверхні металічного каталізатора адсорбованими частинками реагентів у ході реакцій окислювального типу. В основу моделі закладено механізм Лангмюра-Гіншелвуда. Моделювання здійснено з допомогою методу Монте-Карло. В алгоритмі моделювання враховано вплив реконструкції поверхні каталізатора на адсорбцію частинок реакційної суміші. Це дає змогу врахувати явище утворення «островів» в областях навколо груп метастабільних атомів поверхні та позбутися частини зайвих невдалих спроб у процесі моделювання, що пришвидшує роботу алгоритму. Отримані результати повністю узгоджуються із відомими.