Діалектика глобалізації в контексті екологічного імперативу - Туниця, Ю.; Семенюк, Е.; Туниця, Т. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У статті досліджено діалектичні суперечності між традиційними економічними інтересами й екологічним імперативом, які особливо загострюються в умовах глобалізації. Доведено, що подолання таких суперечностей можливе шляхом формування нової глобальної екологічної економіки. Правовим захистом принципів екологічної економіки має стати Екологічна Конституція Землі — глобальний акт екологічної безпеки планети, процес створення якого містить свої внутрішні суперечності.