Метод пошуку інформації у файлах баз даних, який враховує розподіл імовірностей звертання до записів - Цегелик, Г.; Мельничин, А. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
Пропонується метод пошуку інформації у файлах баз даних, який враховує розподіл імовірностей звертання до записів, в основі якого лежить поняття умовно середнього запису. Виводяться формули для визначення умовно середнього запису у випадку різних законів розподілу ймовірностей. Досліджується ефективність цього методу порівняно з методами послідовного перегляду та двійкового пошуку для таких законів розподілу ймовірностей як рівномірний, "бінарний", Зіпфа, узагальнений, частковим випадком якого є розподіл, що наближено задовольняє правило "80-20". За критерій ефективності прийнято математичне сподівання кількості порівнянь, необхідних для пошуку запису у файлі.