Соціокультурні чинники громадянського суспільства: Центральна Європа та Україна - Білоус, А.; Пасько, Я. (Схід, 2009)
Стаття присвячена культурним підвалинам феномена громадянського суспільства. Фокусується увага на детермінантах процесу формування та розвитку Центральноєвропейської парадигми, соціально-філософської концептуалізації та історичних вимірах. Автор актуалізує теоретичні підходи, пов'язані із цим феноменом, теоретичну сутність та практичну моральну необхідність інституту громадянського суспільства для Центральної Європи та України. Наголошується на тому, що дослідження проблематики українського життєвого світу в контексті імплементації в соціокультурній традиції є важливим завданням для сучасної України.