Проблема датування заснування міста Артемівська - Пірко, В. (Схід, 2009)
У статті розглядається проблема датування перших поселень на місці сучасного м. Артемівська, які можна вважати його витоками. Автор відстоює думку, що дату заснування м. Артемівська неприпустимо пов'язувати з Бахмутівською сторожею 1571 року, яка по суті, була не оборонною спорудою, а прикордонним патрулем. Показано, що найбільш ранні відомості про соляні промисли на р. Бахмут належать до 1683 р., а розбудова поселення при них припадає на перші роки XVIII ст.