Польська проблема в контексті східноєвропейської політики уряду В. Черчілля (травень 1940 - червень 1941 рр.) - Мрака, І. (Схід, 2009)
У статті на підставі нових архівних документів розкрито польський аспект східноєвропейської політики уряду В. Черчілля у 1940-1941 рр. Показано, що офіційний Лондон, усві- домлюючи небезпеку німецької гегемонії в Європі й ураховуючи значущість радянського фактора в розтановці політичних сил, був готовий до поступок Москві у польському питанні, але конструктивного діалогу та співпраці між Великою Британією та СРСР не відбулося до початку німецько-російської війни. Причинами цього автор називає недовіру Москви до британського керівництва й небажання погіршувати відносини з Німеччиною.