Математична модель поширення пульсової хвилі у великих кровоносних судинах - Благітко, Б.; Заячук, І.; Пирогов, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
На основі рівнянь гідродинаміки та теорії пружності побудовано фізико-математичну модель для опису процесу поширення пульсових хвиль у кровоносних судинах. У рамках лінійної теорії проаналізовано основні закономірності даного процесу. Одержано аналітичні співвідношення, які пов’язують швидкість поширення плоских хвиль тиску і параметри рідини та тонкостінної оболонки у незбуреному стані. На основі отриманих результатів проаналізовано природу суттєвих розбіжностей між хвильовими процесами в еластичних судинах та абсолютно жорстких трубах.