Историософский анализ проблемы Украина во Второй мировой войне - Гадеев, А.В. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Історична пам'ять народу України про Другої світові війни, про Велику Вітчизняну війну є духовно-філософським надбанням нашого народу, яке, з одного боку, створює основи його самодостатності і самобутності, з іншою - органічно інтегруючи його в загальноцивілізований потік, підносить до рівня інших народів, які активно створювали історію. Філософія історичної пам'яті виводить на знакові переломні моменти в історії українського народу.