Про напружений стан та стійкість пористої ортотропної пластини в процесі осушення - Гайвась, Б. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
У роботі досліджується напружено-деформований стан і стійкість пружної ортотропної пористої пластини скінченних розмірів у процесі її осушення. Для опису пористості приймається модель регулярного капілярного середовища з циліндричними порами, які перпендикулярні до серединної поверхні пластини. При вивченні напруженого стану за основу прийнято відому модель неоднорідних за товщиною пластин. Встановлено, що зсувні напруження, які спричинені осушенням, виникають лише у випадку, коли дисторсія є неоднорідною у площинах, які паралельні до серединної поверхні пластини. Показано також, що осушення приводить до пониження критичного значення ейлеревої сили.