Термомеханічні процеси у в’язкій рідині з урахуванням локального зміщення маси - Грицина, О.; Кондрат, В. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
З використанням основних засад термодинаміки нерівноважних процесів та механіки суцільного середовища отримано повну систему рівнянь для опису взаємозв’язаних термомеханічних процесів у в’язкій рідині з урахуванням оборотного локального зміщення маси. Таке зміщення (і відповідний потік маси) може бути пов’язане, зокрема, з упорядкуванням молекулярної структури рідини. Встановлено, що у цьому випадку опис термодинамічного стану рідини потребує введення двох пар додаткових параметрів — наведеної маси і енергетичної міри впливу зміщення маси на внутрішню енергію, просторового градієнта цієї енергетичної міри та вектора зміщення маси. Показано, що таке розширення простору параметрів стану у підсумку приводить до виникнення додаткових об’ємних сил у рідині та переозначення тиску. Показано також, що виключення з теорії параметрів, які характеризують зміщення маси, приводить до просторово нелокальної термомеханіки рідини.