Формування системи мотивування наукової діяльності працівників освітньо–наукової сфери: методичні та прикладні аспекти - Кузьмін, О.Є.; Ходикіна, І.Ю.; Подольчак, Н.Ю. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Перед освітньо-науковим комплексом України стоїть завдання здійснити технологічний стрибок вперед, основною складовою якого буде активізування наукової діяльності працівників як ключових суб'єктів інноваційного процесу. Для виконання такого завдання науковці повинні бути достатньо мотивованими щоб концентрувати увагу на розв'язанні наукових. Про невідповідність мотиваційної системи наукової діяльності працівників освітньо-наукової сфери свідчать дані про заробітну плату, премії тощо, а також дослідження інших вітчизняних та іноземних науковців