К вопросу о влиянии теплового баланса подстилающей поверхности на формирование блокирования - Ефимов, В.А.; Ивус, Г.П.; Мищенко, Н.М. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Розглядаються процеси блокування циклонічних траєкторій над територією України. При цьому особливий внесок у формування стійкого блокування вносить тепловий стан підстильної поверхні, що часто формується не тільки під впливом інсоляції, але і при дії внутрішніх процесів в літосфері та гідросфері.