Математичне моделювання фототеплових процесів для неруйнівної діагностики матеріалів - Демкович, I.; Петровська, Г.; Бобицький, Я. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
Розроблено неруйнівний високочутливий метод визначення оптичних і теплофізичних характеристик матеріалів, який базується на реєстрації фотостимульованих змін у досліджуваних зразках під дією потужного лазерного випромінювання. Для реалізації методу побудовано математичну модель, яка дозволяє числовими методами досліджувати взаємозв’язані температурні поля та відповідні їм деформації, які виникають під дією лазерного випромінювання з довільними його просторово-часовими розподілами, за урахування поверхневого й об’ємного поглинання в матеріалі, а також особливостей тепловідведення від зразка. Принцип визначення невідомого параметра полягає у тому, що експериментально реєструється теплове поле (чи поле деформацій) на поверхні опромінюваного зразка, а далі змодельоване поле температур із допомогою математичних методів оптимізації наближають до експериментально зареєстрованого. Для реєстрації теплових полів і поверхневих деформацій запропоновані оптичні схеми, які базуються на методах лазерної та спекл-інтерферометрії.