Моделювання процесу нагрівання водонафтової емульсії надвисокочастотним електромагнетним полем - Яковенко, В. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
Запропоновано модель процесу нагріву водонафтової емульсії у каналах різного поперечного перерізу під дією електромагнетної енергії надвисокої частоти з урахуванням конвективного теплоперенесення. Враховано особливості руху емульсії в каналах, пов’язані з її в’язкопластичними властивостями, які відображає модель Шведова-Бінгама. Розроблено метод розв’язування сформульованої задачі, що ґрунтується на відповідних скінченних інтегральних перетвореннях. Наведено числову реалізацію отриманих розв’язків задачі та проведено порівняльний аналіз із відомими результатами. Показано, що запропонована фізико-математична модель може бути використана для дослідження нагріву емульсії у каналах, перерізи яких мають правильну геометричну форму та дозволяють застосувати запропонований у роботі метод.