Визначення параметрів внутрішніх джерел тепла у півпросторі за заданими значеннями температури на його поверхні - Гера, Б. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
Отримано розв’язок оберненої задачі про визначення функції температури та параметрів внутрішніх джерел тепла (потужність, місцезнаходження) у теплопровідному півпросторі за заданих умов теплообміну та значеннях температури в окремих точках на його поверхні. Показано, що оцінити потужність і характер джерел тепла можна, замінивши розподілені джерела тепла — точковими. Кількість таких джерел та оцінка меж і координат їх розташування можуть бути отримані з аналізу поверхневих теплових контрастів, із подальшим їх уточненням, а також визначенням глибини та потужності джерел із розв’язку оберненої задачі теплопровідності. Досліджено результати числових розрахунків.