Рівняння електромагнітотермомеханіки поляризовних неферомагнітних тіл за врахування локального зміщення маси - Кондрат, В.; Грицина, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
Отримано повну систему співвідношень електромагнітотермомеханіки електропровідного поляризовного середовища з урахуванням локального зміщення маси. Показано, що множина спряжених параметрів, які визначають рівноважний термодинамічний стан, поряд із температурою-ентропією, тензорами деформації та напружень, векторами напруженості електричного поля та поляризації містить дві пари нових параметрів, а саме: наведену масу й енергетичну міру μ′π впливу зміщення маси на внутрішню енергію, вектор зміщення маси та просторовий градієнт енергетичної міри μ′π, які зумовлені врахуванням локального зміщення маси. Таке розширення простору параметрів стану дозволяє описати приповерхневу неоднорідність напружено-деформованого стану й електричної поляризації. Врахування локального зміщення маси приводить також до виникнення додаткових об’ємних сил і перевизначення тензора напружень. Показано, що у разі виключення з теорії параметрів, які характеризують зміщення маси, приходимо до просторово нелокальної електромагнітотермомеханіки поляризовних тіл.