Дослідження нестаціонарного руху газу в трубопроводі з урахуванням градієнта густини та витрати маси - П’янило, Я. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
Розглянуто модель нестаціонарного руху газу в трубопроводі з урахуванням нелінійних ефектів, градієнта масової витрати та густини газу за просторовою і часовою координатами. Отримано наближені розв’язки сформульованих задач математичної фізики. Під час проведення числового експерименту на реальних даних показано, що залежно від початково-крайових умов, градієнт густини газу може суттєво впливати на газодинамічні параметри. Тому його необхідно враховувати у тих випадках, коли для обчислення параметрів процесу використовують значення не функцій, а їх похідних.