Проблема когерентності історичного процесу і методологія історії - Космина, В. (Схід, 2010)
У статті аналізується питання когерентності історичного процесу як методологічна проблема історії. Виявленню зв'язності історичних подій заважало протиставлення суб'єктив- них та об'єктивних чинників в історії. Автор вважає, що застосування в історії системної соціологічної теорії Нікласа Лумана дозволить розв'язати цю проблему