До вивчення електросейсмічного ефекту в пористих насичених тілах - Кондрат, В.; Твардовська, С. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2009)
Отримано та проаналізовано розв’язки просторово одновимірної задачі про електромеханічні (електросейсмічні) коливання насиченого розчином електроліту пористого шару під дією зовнішнього гармонічного за часом електричного поля. При цьому знехтувано впливом механічних коливань на електромагнітне поле. Це дозволило задачу електромеханіки розв’язувати поетапно: спершу визначити гармонічне електричне поле з рівнянь електродинаміки, а потім — механічні хвильові поля за відомими пондеромоторними силами. Проведено кількісні дослідження параметрів механічних коливань залежно від таких фізико-механічних і структурних параметрів шару, як зцементованість, пористість, проникність, гідродинамічна звивистість.