Становлення української піхоти в Чорноморському та Азовському козацьких військах (кінець ХVIII - 60-х рр. ХІХ ст.) - Задунайський, В. (Схід, 2010)
У статті розглянуто основні аспекти становлення піхоти як окремого роду військ в українських козацьких формуваннях - Чорноморському та Азовському козацьких військах. Виявлено закономірність збереження української військово-козацької спадщини (зокрема досвід ведення вогневого бою в пішому порядку) та її трансформації в повноцінну українську козацьку піхоту, а також наявність певного впливу військової системи Російської імперії на відповідні процеси з кінця XVIII - до 60-х рр. ХІХ ст. Доведено збалансованість військової структури Чорноморського козацького війська та значний дисбаланс відповідної системи в Азовському козацькому війську, що обумовлювалось низкою об'єктивних причин.