"Топографічний опис Малоросійської губернії 1798-1800 рр." як основа реконструкції соціально-економічної історії Лівобережної України кінця XVIII ст. - Петрова, І. (Схід, 2010)
У статті досліджується історія упорядкування "Топографічного опису Малоросійської губернії 1798-1800 рр.", його інформативні можливості щодо реконструкції соціально-економічної історії Лівобережної України кінця XVIII ст. Автор статті охарактеризував історичні обставини, що привели до появи цього статистичного документа, визначив коло основних замовників та виконавців описових та картографічних робіт. Також детальну увагу приділено розвитку економічних та людських ресурсів регіону наприкінці XVIII ст.