Узагальнення теореми взаємності робіт для нелокальної електромагнітної механіки діелектриків - Грицина, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2009)
Теорему взаємності робіт узагальнено на стаціонарні задачі нелокальної (градієнтної) теорії взаємозв’язаної електромагнітомеханіки поляризовних неферомагнітних ізотропних діелектриків. Нелокальність згаданої теорії зумовлено врахуванням поряд із процесами деформування та поляризації також процесу локального зміщення маси. Цей процес є пов’язаний з упорядкуванням структури фізично-малого елемента тіла.